RMSLT // Ramsalt Opplevelser – et kraftsenter for opplevelsesbedrifter

Ramsalt Opplevelser – et kraftsenter for opplevelsesbedrifter

19. juni 2019

Energien på nettverksmøtet i Kunnskapsparkens lokaler er åpenbar. For i et møte mellom bedrifter med stor drivkraft for opplevelsesturisme og det å tilby mennesker gåsehudopplevelser, så oppstår det magi.

– Aktivitet genererer aktivitet og jo flere vi er, desto mer aktivitet. Vi skal dele tips, ideer og erfaringer, og vi skal samle alle de gode opplevelsene vi har å tilby i regionen vår, sier daglig leder Fred Anton Firing Ravneberg i Ramsalt Opplevelser.

Møtet mellom små- og mellomstore opplevelsesbedrifter handler om å drøfte det essensielle med Ramsalt Opplevelser, det å bli sterkere og større sammen. Og er det noe alle ønsker, så er det at flere skal velge seg Salten som destinasjon og at flere skal bli oppmerksom på de unike aktivitetene og opplevelsene som finnes i her.

– Ramsalt Opplevelser er et reinspikka nettverk for opplevelsesbedrifter. Målet er etter hvert å bli et kraftsenter med kontorer i Ramsalt med stor aktivitet fra hele regionens aktører, som i tillegg er lett tilgjengelig for både turister og lokalbefolkningen. Vi er tilrettelegger, sier Ravneberg.

Nøkkelen til suksess ligger i menneskene rundt oss. Derfor er det viktig å bygge et solid nettverk. – Ramsalt Opplevelser skal være tilrettelegger for å hjelpe opplevelsesbedrifter opp og frem, også via nettsiden rmslt.no, sier daglig leder Fred Anton Firing Ravneberg. (Foto: Christine Karijord/ Hundholmen Byutvikling)

Viktig med lokal forankring

Samtalen går til de lokale. Om det å spre budskapet om mulighetene som ligger i Ramsalt Opplevelser til lokalbefolkningen. For det finnes ekstremt mange varierte opplevelser tilpasset både familier, bedrifter og enkeltpersoner som mange ikke kjenner til.

– Vi må jobbe med å gjøre oss kjent her vi er. Det er viktig at bedrifter, familier og folk generelt får kjennskap til mulighetene som ligger i Ramsalt Opplevelser og bedriftene i nettverket, at det er mulig å booke og skreddersy etter hva slags behov og ønske man måtte ha. Det er mange opplevelsestilbud folk flest ikke kjenner til, sier Ravneberg.

Per i dag består nettverket av 14 bedrifter fra hele saltenregionen; Saltstraumen Historiske Opplevelser, Nordland Turselskap, Saltenfly, Langsanden, Albmi Adventures, Rett Kjøl, Arctic Aviation, Jakobsbakken Mountain Resort, Støtt Brygge, Seil Nord, Ramsalt Opplevelser, Arctic Hideaway og Top of Europe.

– Jeg anbefaler virkelig opplevelsesbedrifter å bli med i nettverket Ramsalt Opplevelser. I dag står vi på spranget, et kjempesprang i reiselivet i Bodø og Salten. Det har skjedd en revolusjon i antall og type aktiviteter de siste årene, sier Sigurd Schultz i Rett Kjøl.

Samarbeid øker evnen til innovative løsninger og fornyelse og nyskaping er selve nøkkelen til suksess. – Klar jeg skal lære deg om Kajakk, sier Sigurd Schultz i Rett Kjøl til Arnold Karlsen, eier av motorseileren «Lazy». (Foto: Christine Karijord/ Hundholmen Byutvikling)

Bredt spekter, men felles interesse

Schultz mener det å samle et bredt spekter opplevelser under samme tak vil øke tilstrøm og booking av de produktene som skal selges.

– Jeg har stor sans for å samle bedrifter som holder på med nesten det samme, heller enn å holde på hver for oss. Hver for oss er vi ikke i nærheten av å få til det vi kan klare sammen, sier han.

Han forklarer begrepet «kritisk masse», hvordan det å stå sammen kan forårsake en kjedereaksjon av muligheter og resultater.

– Vi må opp i størrelse for å trenge igjennom støyen av informasjon. Jo flere vi er i Ramsalt Opplevelser, desto sterkere står vi på alle plan. Vi må ut og fortelle, repetere. Så vil det etterhvert sitte hos folk. Vi tilbyr følelser, og derfor er navnet Ramsalt Opplevelser perfekt. Det treffer det nordnorske, sier Schultz.

– Tenk, jeg ante ikke at båten «Lazy» og Arnold Karlsen fantes, selv om jeg har god kjennskap til opplevelsesbedrifter her i regionen. Dette er et godt eksempel på hvorfor Ramsalt Opplevelser er viktig, sier Sigurd Schultz i Rett Kjøl. Her sammen med daglig leder Fred Anton Firing Raveberg i Ramsalt Opplevelser. (Foto: Christine Karijord/ Hundholmen Byutvikling)

Ingen konkurrent

Schultz poengterer at Ramsalt Opplevelser ikke er en konkurrent til andre reiselivsorganisasjoner, men en tilrettelegger for samarbeid, kompetanseheving, nettverk, felles booking-plattform og etter hvert også egen lokasjon i Ramsalt i Sjøgata i Bodø.

– Vi skal ha fokus på å spisse aktiviteter og opplevelser. Vi skal forberede oss på økt hotellkapasitet i Bodø som åpner en fenomenal mulighet for opplevelsesbedrifter i Salten. Dette nettverket er ren voksenopplæring, og selv om jeg sitter i styret i reiselivet – så møtte jeg i dag en mann jeg aldri har hørt om, sier Schultz.

Han slår an en prat med Arnold Karlsen. De deler erfaring og det hersker ingen tvil om at nettverksmøtet i dag allerede har bidratt til et fruktbart samarbeid.

– Jeg behøver noen som kan lære meg mer om kajakk. Jeg har en motorseiler, «Lazy», som jeg bruker til å ta med folk ut på tur. Det hadde vært artig å få mer kunnskap om kajakk. Slik at jeg også kan tilby dette, sier Karlsen, som egentlig er pensjonist – men som har funnet en opplevelsesnisje han kan drive med.

– Jeg har masse erfaring. Klart jeg skal hjelpe deg med dette, sier Schultz.

Kunnskapsparken som motor

Det var ikke uten grunn at Ramsalt Opplevelser møttes i Kunnskapsparkens lokaler.

– Vi sitter på kompetanse og kan tilby rådgivning for hver enkelt bedrift. Det er store muligheter for offentlig støtte når en bedrift skal utvikles, og nå spesielt innenfor reiseliv. Her kan vi i Kunnskapsparken bidra med vår kompetanse, sier rådgiver Ingrid Sommerli.

Hun håper at Ramsalt Opplevelser vil vokse seg så stor at det ikke er noe alternativ å ikke være med.

– Vi skal bidra med det vi kan for at Ramsalt Opplevelser skal gi store verdier for både små, mellomstore og store opplevelsesbedrifter. Det å treffes slik som i dag har stor synergieffekt. I hvert eneste møte så modnes tilliten til hverandre, vi blir kjent og det er da magien skjer, smiler Sommerli.

Kunnskapsparken Bodø har lang erfaring og kompetanse på å drifte bedriftsklynger lokalt og nasjonalt. Seniorrådgiver Ingrid Sommerli har spesialisering innenfor entreprenørskap og innovasjon og kan bistå for veiledning. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)